marți, 19 ianuarie 2010

Eşti mai mult decât o imagine!


Permite-mi să mă prezint. Numele meu este Anorexia. Anorexia Nervoasă, după cum îmi spun doctorii, dar poţi să îmi spui Ana.

Sunt poate cea mai bună prietenă a fiicei tale, a prietenei tale sau poate chiar a ta. Nu vrei să ne cunoaştem, sigur ne vom înţelege bine. Tu îmi dai din timpul tău, eu îţi iau pofta de mâncare, la început toată lumea o să te admire, cât de mult ai slăbit, bravo ţine-o tot aşa! Sigur, îţi dau putere şi control, gândeşte-te dacă poţi să îţi controlezi corpul poţi să controlezi absolut orice, poţi să fii absolut oricum vrei tu. Nu te las să greşeşti, trebuie să fii perfectă! Incet, încet o să renunţi la ciocolata cu alune, la tiramisu şi dacă ne înţelegem bine de tot, poate chiar şi la supa de găluşte. In schimb vei fi asa cum ţi-ai dorit dintotdeauna perfectă, hiperactivă, o sa studiezi mult, faci curăţenie în toată casa, nu doar în camera ta, o sa înveţi să găteşti, să ieşi cu prietenii, toată lumea în jurul tău o să fie fericită profa, mama, iar tu, tu o sa te simţi cea mea frumoasă din lume când începi să îţi simţi oasele bazinului, nodulii de la spate, în curând o sa intrii în jeanşii 34, şi dacă ne străduim un pic poate ajungem chiar la 32, Kate Moss o să arate ca un balon pe lângă tine, ştiu cât de mult o admiri. E doar o poză dintr-o revistă, o imagine de la TV.. în schimb tu pe bune o să fii reală şi perfectă.

O să scapi de toate privirile sfidătoare care se tot mira de cât de mult te-ai îngrăşat, mai frumoasă decât toate imaginile care îţi zâmbesc din reviste, societatea o să te accepte în sfârşit.. Trebuie să avem grijă însă, lumea din jur s-ar putea să observe, să încerce să te oprească, să îţi spună că eşti bolnavă şi ai nevoie de ajutor. Nu-i asculta, ei nu înţeleg nimic, îşi duc viaţa în mediocritate toţi la fel, după aceleaşi tipare, nu înţeleg cum e să vrei să fii perfect. Stai liniştită, nu eşti singura există o mulţime de siteuri proana, o să îţi faci prieteni noi care să te susţină, să te înveţe cum să uiţi de mâncare, cum să îi păcăleşti pe cei din jur, cum să consumi cât mai puţine calorii şi să arzi cât mai multă grăsime.

Sunt câteva lucruri la care trebuie sa fii atentă, mai întâi trebuie să ai grijă la ten o să fie mereu palid şi s-ar putea să te dai de gol, pentru asta există solarul, în plus o să arăţi mult mai slabă cu pielea bronzată. Părul începe să-ţi cadă iar pielea se deshidratează, trebuie să foloseşti muuuuultă cremă. Si ştii oricât de cald ar fi vara.. ţie o să îţi fie mai tot timpul frig, dar stai liniştită, corpul tău ştie cum să se descurce, o să se acopere singur cu un strat fin de păr. S-ar putea să ţi se pară un pic ciudat, dar priveşte partea bună a lucrurilor: încă două kilograme şi eşti perfectă! Mai ştii ce spunea mama, nici un lucru bun nu se obţine fără efort. Ahh şi am uitat să îţi spun cel mai tare lucru posibil, nu o să mai ai menstruaţie, dap.. ai auzit bine nu o să te mai chinui în fiecare lună. S-ar putea ca pe viitor să nu mai poţi avea copii, dar măcar o să îţi păstrezi silueta nealterată. Si încă ceva, trebuie să ai grijă la dinţi, vor fi foarte sensibili. Dar sigur, este un preţ prea mic pentru un scop atât de nobil.. Sursa


Anorexia nervoasa este o tulburare psihiatrica caracterizata prin refuzul de a mentine o greutate minima normala, deseori cu consecinte fiziologice severe. Pacientii au o imagine deformata asupra corpului lor, precum si o frica intensa de luare in greutate, in ciuda faptului ca prezinta o insuficienta ponderala severa.

Anorexia nervoasa este o tulburare a pubertatii si adolescentei – la 85% din pacienti debutul bolii are loc intre 13 si 18 ani. Tulburarea a fost observata si la varstnici, dar cu un prognostic mai putin favorabil.

Anorexia nervoasa are una dintre cele mai mari rate de mortalitate dintre toate tulburarile psihiatrice ( 5 -18%). Aproximativ 50% din pacienti se trateaza cu succes si mentin o greutate normala. Mortalitatea se datoreaza tentativelor de suicid si mai rar complicatiilor malnutritiei.

Semnele si simptomele anorexiei nervoase sunt:

- refuzul de a se alimenta

- varsaturi provocate dupa mese sau luarea de laxative sau diuretice

- slabire rapida

- refuzul de a mentine o greutate minima normala pentru varsta si inaltimea pacientului – - frecvent exista un deficit de cel putin 15% ce poate ajunge chiar la 50%

- refuzul pacientului de a accepta faptul ca este subponderal

- absenta menstruatiei timp de cel putin 3 luni sau modificari majore in ciclul hormonal

- constipatie, senzatie precoce de satietate, greturi

- caderea parului

- oboseala

- retard psihomotor – in special in stadiile tardive ale afectiunii

- anomalii ale semnelor vitale – hipotermie, bradicardie, hipotensiune
In plus, la 50% din pacientii cu anorexie nervoasa se observa tulburari depresive si distimice.

Complicatii

Anorexia nervoasa poate antrena consecinte grave.

Malnutritia antrenata de lipsa de alimentare duce la deficiente de proteine si la afectarea mai multor organe. Pe langa hipoglicemie si carente vitaminice, infometarea are drept rezultat eliberarea de opioizi endogeni si suprimarea functiei tiroidiene. Tulburarile neuroendocrine duc la intarzierea pubertatii, amenoree, anovulatie, nivel scazut de estrogeni, hormon antidiuretic scazut. Nivelul scazut de gonadotropine si hipogonadismul pot surveni la baietii afectati de anorexie nervoasa.

Complicatiile cardiace se refera la prolapsul de valva mitrala, tulburari ale ritmului cardiac, diminuare a volumului miocardului, sindromul QT lung, hipotensiune ortostatica si soc datorita insuficientei cardiace congestive.

Complicatiile renale includ diminuarea ratei de filtrare glomerulara, edeme, acidoza, hipokaliemie, alcaloza hipocloremica si hiperaldosteronism.

Efectele gastrointestinale ale anorexiei nervoase sunt constipatia, balonarea, intarzierea evacuarii gastrice.

In plus, anorexia nervoasa poate antrena pierderea osoasa, retard de crestere, afectarea nervilor si creierului si anemie.

Diagnostic

Caracteristica pacientilor cu anorexie nervoasa este negarea bolii si a nevoii de tratament. De obicei, pacientii sunt adusi la medic de catre membrii familiei, ingrijorati de starea adolescentului.
Diagnosticul anorexiei nervoase este stabilit pe baza simptomatologiei clinice – pierderea a cel putin 15% din greutatea corporala la o tanara cu amenoree ce neaga prezenta bolii. Grasimea corporala este de obicei foarte scazuta. Cheia diagnosticului este "teama de obezitate", care nu dispare nici dupa scaderea in greutate. La fete sau femeile tinere, amenoreea este necesara pentru stabilirea diagnosticului.

Criteriile de diagnostic pentru anorexia nervosa:

- refuzul de a mentine o greutate normala minima pentru varsta si inaltimea pacientului (de obicei mai putin de 85% din greutatea ideala)

- frica intensa de a lua in greutate

- imagine deformata asupra greutatii corporale – tulburari de imagine corporala si refuzul pacientului de a accepta faptul ca este subponderal

- ramenoree la femeile postmenarha (absenta ciclului menstrual timp de cel putin 3 luni)

Tratament

In absenta unui tratament, rata mortalitatii se apropie de 10%, desi formele usoare nedepistate de anorexie nervoasa rareori duc la decesul pacientei. Cu ajutorul tratamentului, cca 50% din pacienti isi recapata greutatea pierduta si previn complicatiile. Aproximativ 25% prezinta recidive, iar restul de 25% au un prognostic nefavorabil, cu recidive frecvente si complicatii fizice si mentale persistente.

Toti pacientii necesita un tratament de lunga durata, pentru a preveni posibilele recidive. In cazurile grave, cand pierderea in greutate este rapida si severa, iar greutatea corporala scade sub 75% din greutatea ideala, redobandirea greutatii normale este vitala.

Terapia nutritionala incepe prin furnizarea unor aporturi calorice de 30 - 40 kcal/kg/zi. La pacientul spitalizat, terapia are drept rezultat luarea in greutate cu 1,5 kg/ saptamana, iar in cazul unui tratament ambulator, cu 0,5 kg/ saptamana. Tratamentul este complicat de teama pacientului de a lua in greutate, de aversiunea sa fata de alimente si de negarea bolii.

Pierderea masei osoase este tratata prin administrarea de calciu si vitamina D. Psihoterapia individuala – in special terapia cognitiva- comportamentala - da rezultate satisfacatoare. Familia pacientului participa deseori la sedinte, tinand cont de legatura stransa dintre aceasta tulburare si relatiile familiale. Sedintele de psihoterapie sunt efectuate o perioada lunga de timp (cel putin un an).

Neurolepticele de generatia a 2-a (olanzapina) contribuie la luarea in greutate, reducand teama morbida de obezitate. Pentru tratarea depresiei, se prescriu medicamente antidepresive.

Sursa

Seja o primeiro a comentar

Trimiteți un comentariu

Părerea ta este importantă pentru mine ....

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger

Un fluturas .... pe scena vietii! © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO