sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Remember - Ion Luca Caragiale



Ion Luca Caragiale s-a nascut la 30 ianuarie 1852 in satul Haimanale, azi Caragiale, de linga Ploiesti.A fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român. Ion Luca Caragiale Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români .Fratii tatalui sau Luca, Costache si Iorgu, erau actori, oameni de teatru, cunoscuti pentru activitatea lor plina de insufletire in vederea crearii unui teatru romanesc si al unui repertoriu national. In familia lui Caragiale exista o temeinica traditie a dragostei si preocuparii pentru teatru. Viitorul dramaturg a urmat scoala primara la Ploiesti. Dupa absolvirea scolii primare, Ion Luca nu a mai putut urma decit 4 clase gimnaziale.

Debutul literar Caragiale si l-a facut la virsta de 21 ani (1873), incepind sa colaboreze la revista umoristica "Claponul" si "Calendarul claponului". La "Ghimpele" si "Claponul", I.L.Caragiale s-a pregatit pentru viitoarea lui activitate de dramaturg si de prozator, de scriitor satiric.


In acesti ani l-a cunoscut pe M.Eminescu. L-a pretuit din prima clipa pe tinarul poet, despre care va scrie mai tirziu articole clocotind de indignare impotriva celor vinovati de nefericirea lui (Ironie, Doua note). Cu Eminescu, Caragiale a fost coleg de redactie la ziarul conservator "Timpul", unde mai lucra si Ioan Slavici.


Dind o izbutita traducere in viersuri a unei piese franceze "Roma invinsa de Parodi", Caragiale patrunde in cercul literar al "Junimii". Anii 1878-1890 reprezinta epoca marilor creatii dramatice a lui I.L.Caragiale. incepind din 1877 Caragiale publica cronici dramatice care dovedesc grija pentru dezvoltarea teatrului romanesc. Deosebit de interesante sint articolele tiparite in ziarul "
Romania literara", "Cercetare critica asupra teatrului romanesc"(1878). Critica lui Caragiale se indreapta impotriva moravurilor condamnabile ale oamenilor de teatru. El critica actorii ce nu-si luau in serios rolurile, directorii de scena care montau piesele fara sa respecte adevarul istoric.

In noiembrie 1878 Caragiale citeste la "Junimea" prima sa opera de proportii mai mari, comedia "O noapte furtunoasa". Piesa a fost jucata in ianuarie 1879. Ea a avut un mare succes.


La 13 noiembrie 1884 se reprezinta pe scena Teatrului National comedia "O scrisoare pierduta", culme a creatiei dramatice a lui Ion Luca Caragiale si a dramaturgiei noastre nationale. Dupa aceasta capodopera a teatrului romanesc, I.L.Caragiale scrie inca o comedie din viata micii burghezimi, "D-ale carnavalului" (1885) si drama "Napasta" (1890). In 1881 paraseste gazeta "Timpul".


In 1885 este profesor la liceul particular sf.Gheorghe. In 1888 ajunge pentru o scurta vreme director al Teatrului National din Bucuresti.


In 1892 publica un volumas de proza cuprizind nuvelele "Pacat" si "O faclie de pasti". Aceste doua scrieri dovedesc marele sau talent de prozator.


Caragiale a fost acuzat că ar fi plagiat Năpasta după o piesă a scriitorului maghiar Kemeny Istvan, intitulată "Nenorocul". Acuzaţia a apărut în 1901 în două articole din Revista literară, semnate cu pseudonimul Caion. Furios, Caragiale s-a adresat presei din Bucureşti, a aflat numele real al autorului (C. Al. Ionescu), l-a acţionat in justiţie şi a câştigat fără probleme, graţie pledoariei avocatului său, Barbu Ştefănescu Delavrancea. Acest fapt a condus la decizia dramaturgului de a se muta împreună cu familia sa la Berlin, în 1904 când a primit o mult aşteptată şi disputată moştenire de la mătuşa sa, Mumuloaia din Şcheii Braşovului, una dintre cele mai celebre şi bogate mătuşi din România.

In iunie 1912 moare subit, in urma unui atac de inima. Corpul sau a fost inmormintat la cimitirul Bellu.

marți, 19 ianuarie 2010

Cum schimba pictogramele de pe pachetele de tigari comportamentului fumatorilor?

Avertismentele combinate de pe pachetele de tigari au determinat mai multi fumatori sa-si modifice modul de a fuma in incercarea de a diminua efectele asupra organismului, comparativ cu avertismentele-text, arata un studiu realizat de Institutul Marius Nasta, cu sprijinul Ministerului Sanatatii.

Potrivit Potrivit NewsIn, Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, marcată duminică, 31 mai, printr-o serie de manifestări în întreaga lume, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra importanţei modului în care sunt inscripţionate pachetele cu produse din tutun.

La 1 iulie 2008, Romania a introdus masura de inscriptionare cu avertismente combinate pe pachetele de tigarete comercializate. Acestea sunt formate din avertismentul aditional deja existent pe pachete din 31 decembrie 2006 si o imagine sau un text („pictograma") relevant.
Avertismentele au fost realizate de catre Comisia Europeană care a făcut şi selecţia imaginilor, astfel încât în Statele Membre sunt utilizate aceleaşi imagini. Din 1 iulie 2009, toate pachetele de tutun (deci nu numai ţigaretele) trebuie să fie inscripţionate cu avertismente combinate. La această dată expiră perioada de „graţie” acordată pentru epuizarea stocurilor.

La aproape un an de la introducerea masurii de inscriptionare a produselor din tutun cu „pictograme", in Romania s-a inregistrat un impact favorabil asupra schimbarii atitudinii si comportamentului fumatorilor, potrivit specialistilor. De asemenea, avertismentele combinate au condus la o mai buna informare a consumatorilor despre efectele fumatului.

Astfel, cei intervievati afirma ca au stins tigara mai repede (16,4% fata de 13,1%), au amanat fumatul (10,7% fata de 7,7%) sau au schimbat marca de tigari cu una „mai usoara" (24,4% fata de 21,6%). Desi, din punct de vedere al scaderii riscurilor pentru sanatate, modificarea modului de a fuma nu este eficienta, ea este un indicator al schimbarii atitudinii fumatorului: constientizeaza riscurile dar inca nu se simte pregatit sa faca pasul final.

O explicatie a acestor transformari este oferita tot de analiza impactului pictogramelor: fumatorii cunosc mai bine si mai complet efectele fumatului iar vederea pachetului de tigari nu mai provoaca placere ci genereaza o reactie emotionala negativa puternica: dezgust, scarba pentru 35,1% dintre respondenti; teama, frica pentru 30,6% dintre fumatori.

Potrivit studiului, exista si persoane care afirma ca nu sunt influentate de existenta imaginilor pe pachetele de tigari (42,7%). Ele folosesc tot felul de „tertipuri" pentru a diminua impactul emotional al imaginilor si a reusi astfel sa evite confruntarea cu realitatea: nu privesc pachetul inscriptionat cu imagini atunci cand iau o tigara (21,8% versus 12,6% cand erau doar texte) ori il acopera (23,6% versus 4,7% care faceau acest gest cu pachetele inscriptionate doar cu text), sau chiar cer vanzatorului un pachet de tigari cu o anumita imagine (16% fata de doar 2% care solicitau un anume text). Desi folosirea tabacherei este frecvent relatata de mass media ca o metoda folosita de fumatori pentru a ascunde imaginile, totusi doar 9,3% dintre respondenti afirma ca o practica.

Specialistii considera ca toate aceste gesturi de evitare tradeaza faptul ca avertismentele combinate le provoaca o reactie emotionala negativa pe care nu o pot gestiona in alt mod decat evitand contactul vizual cu imaginile, deoarece inca nu sunt pregatite pentru pasul final - abandonarea fumatului.

Renuntarea precoce la fumat poate salva, intr-adevar, viata. Fumatorul care renunta la tutun inainte de varsta de 30 de ani are aceeasi speranta de viata ca si cand nu ar fi fumat. Cu cat amana momentul abandonarii fumatului, cu atat durata vietii se scurteaza iar calitatea vietii scade, prin aparitia diverselor afectiuni induse de substantele toxice din fumul de tutun. Se estimeaza ca fiecare 10 ani de intarziere a renuntarii la fumat dupa varsta de 35 de ani determina o pierdere de aproximativ 3 ani de viata.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in regiunea Europa, fumatul este principala cauza de mortalitate prematura in randul adultilor, la fiecare 6 secunde, un om moare din cauza tutunului.

In ceea ce privesc actiunile autoritatilor sanitare la nivel national, Ministerul Sanatatii a anuntat ca isi propune actiuni de informare asupra consecintelor fumatului in timpul sarcinii - activ si pasiv . Desi sprijinul farmacologic este extrem de limitat, totusi femeile gravide care doresc sa renunte la fumat se pot adresa cabinetelor de consiliere pentru a primi un ajutor profesionist. De asemenea, i ntrucat o parte dintre fumatori nu poate renunta la tutun datorita acuzelor severe de sevraj de nicotina, ministerul a hotarat continuarea Programului „Stop Fumat" prin care se asigura gratuit consilierea si tratamentul recomandat de OMS pentru renuntarea la fumat. In plus, in cursul acestui an se va desfasura un studiu ce va evalua impactul avertismentelor de pe pachetele de tutun asupra copiilor si adolescentilor
Prima tara din Europa care a introdus pictogramele de avertisment pe pachetele de tigari este Belgia. In lume, reglementarea a aparut, pentru prima data, in Canada. In Romania, 33.000 de persoane mor, anual, din cauza bolilor provocate de fumat. Peste 70 la suta dintre acestia au varste intre 35 si 69 de ani. Potrivit statisticilor, fumatorii care mor prematur ar mai fi putut trai, in medie, inca 21 de ani, daca nu fumau. Cele mai frecvente cauze de mortalitate a fumatorilor din Romania sunt bolile cardiovasculare, cancerul si afectiunile aparatului respirator.

Sursa poza: www.9am.ro

Sucurile de fructe

Sucurile de fructe sunt pe buna dreptate considerate a fi autentice "produse nobile", cum le defineste medicul francez J. Dupaigne, dar si denumirea de "sange vegetal", pe care le-o da medicul naturist american D.C. Jarvis, este cat se poate de potrivita. Asadar, in afara de consumarea obisnuita a fructelor, este recomandata si aceasta modalitate moderna, ce consta in consumarea lor sub forma de sucuri.

Daca ar fi sa sintetizam pe scurt principalele lor virtuti, acestea s-ar prezenta astfel:


- Actiunea nutritiva si energetica, asadar calorica, aceasta fiind cu atat mai puternica cu cat continutul glucidic al respectivului suc este mai bine reprezentat.
Este bine de stiut, din acest punct de vedere, ca 100 g suc de ananas ne furnizeaza 54 calorii, de portocale 49, de grape-fruit 42, de mere 52, iar de struguri (in functie de varietate) intre 76 si 99 calorii.

- Actiunea hiposodata, datorata sodiului in cantitate redusa pe care il contin, motiv pentru care sucurile de fructe pot fi consumate din abundenta in contextul dietelor hiposodate.

- Actiunea alcalinizanta, datorata acizilor organici care, dupa cum stim, sunt metabolizati in organism si transformati in saruri alcaline.

- Actiunea diuretica, datorata continutului lor bogat in apa.

- Actiunea astringenta, asadar constipanta, datorata continutului lor bogat in substante tanante, trasatura caracteristica in special sucurilor de afine, de coarne si de gutui.

- Actiunea laxativa, proprie mai ales sucurilor bogate in balast, respectiv in celuloza, cum este situatia celor preparate din prune uscate.

- Actiunea hipocalorica, datorata continutului lor redus in proteine, lichide si chiar glucide - situatie proprie sucurilor de fructe in general, motiv pentru care ele prezinta o indicatie majora in curele de slabire, la moda in lumea contemporana.

Daca ar fi ca, in continuare, sa sintetizam pe scurt si bolile asupra carora actioneaza din plin virtutile nutritionale si terapeutice ale sucurilor de fructe, putem preciza:
- Sucurile de fructe avand, cum am mai spus, o valoare energetica redusa, pot inlocui alimentele concentrate si implicit hipercalorice, reducand astfel substantial nivelul energetic al ratiei alimentare, fara a diminua pe aceasta cale volumul mesei.
Este bine de stiut, din acest punct de vedere, ca 100 g paine ne furnizeaza intre 230-250 calorii, in vreme ce o aceeasi cantitate de pepeni galbeni sau rosii ne furnizeaza doar 30-40 calorii.
Daca 100 g smantana ne furnizeaza in jur de 200-300 calorii, o cantitate identica de mere ne furnizeaza doar intre 70-80 calorii.
Daca, in sfarsit, 100 g ciocolata ne dau aprox. 500-600 calorii, o cantitate similara de suc de struguri ne ofera intre 90-100 calorii.

- O entitate patologica care beneficiaza din plin de virtutile sanogenetice ale sucurilor de fructe este si aceasta "boala a secolului" cum este denumita ateromatoza, care asterne patul bolilor cariovasculare, boli aflandu-se, dupa cum stim, pe primul loc al mortalitatii in tarile civilizate.
Or, ateromatoza consta in depunerea unei anumite rugini biologice pe peretii arterelor, rugina care ingusteaza lumenul acestora si le reduce elasticitatea.
Prin absenta aproape totala a grasimilor in sucurile de fructe, nu vor mai exista conditii pentru formarea ruginii mentionate.

- Merita de stiut ca sucurile mai sarace in glucide, ca acelea preparate din fragi, capsuni, grape-fruit si piersici, pot fi date diabeticilor, carora prin definitie le sunt interzise alimentele si fructele cu bogat continut glucidic.

- Tot sucurile din fructe scad nivelul colesterolului din sange ca si din bila, deci din fiere, prevenindu-se pe aceasta cale formarea calculilor biliari.

- Tot aceleasi sucuri de fructe influenteaza favorabil evolutia diverselor boli renale, si aceasta gratie actiunilor lor diuretice.

- Tot sucurile de fructe exercita, in sfarsit, actiuni benefice in starile anemice, stimuland secretiile gastrice, ca si absorbtia fierului.

dr. Arcadie PERCEK

Sursa foto:www.kudika.ro

Putin umor nu strica!
Va invit sa ascultati pentru cateva minute cum se petrece o "noapte la veverite". Merita ... credeti-ma! :)


Ce ascunde pofta de dulce?!

În spatele poftei exagerate de dulciuri se poate ascunde o lipsă de magne­ziu sau de crom. În acelaşi timp, dorinţa nestăpînită de dulce poate fi semnalul unor tulburări metabolice, premergătoare diabetului.


Pofta de dulce este normală atît la copii, cît şi la adulţi. Dar pînă la un punct. În condiţiile unei diete echilibrate, nu-i nici o problemă dacă mîncăm o bomboană sau un pătrat de ciocolată. Trebuie să ne alarmăm atunci cînd nu ne putem abţine şi devorăm o pungă întreagă de bomboane, o tabletă de ciocolată. În spatele poftei excesive de dulciuri se pot ascunde carenţele de magneziu sau crom, atrag atenţia nutriţioniştii. În asemenea situaţii, cel mai bine este să înlocuim dulciurile cu fructe crude şi să luăm nişte suplimente cu magneziu şi crom. “Tendinţa de a consuma dulciuri în exces este una dintre manifestările stresului cronic. Suplimentarea dietei cu magneziu din cereale integrale, banane, nuci rezolvă stările de stres. În ceea ce priveşte cromul, acesta contribuie la transferul glucozei din sînge în celule şi este folosit în procesele energetice la sintetizarea carbohidraţilor. Persoanele care au deficit de crom sînt mai expuse riscului de a dezvolta rezistenţă la insulină, hipoglicemie sau hiperglicemie”, atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Dacă abuzăm de dulciuri în mod frecvent, intrăm într-un cerc vicios care înseamnă probleme pancreatice, dezvoltarea rezistenţei la glucoză, diabet de tip II, supraponderalitate, obezitate.
ATENŢIE! La unele persoane, pofta de a mînca o bomboană sau o prăjitură apare imediat ce s-au ridicat de la masă. Potrivit nu­tri­ţi­o­niştilor, vinovat este excesul de carbohidraţi rafinaţi (pîine albă, spa­ghete). Pîinea albă, spaghetele au un index glicemic ridicat, ceea ce induce formarea unui nivel ridicat de insulină. În acest context, insulina neconsumată după masă întreţine apetitul pentru dulce. Specialistul nostru ne avertizează să nu ne păcălim pofta de dulce cu produse cu îndulcitori artificiali, gîndindu-ne că astfel consumăm mai puţine calorii. Consumînd produse cu îndulcitori, organismul nu mai are sursa de energie cu care s-a obişnuit. După ce simte că a primit o substanţă dulce, organismul se aşteaptă să primească şi caloriile respective şi nu le primeşte, ceea ce provoacă stres metabolic.

Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm carbohidraţi cu asi­milare lentă (fructe, legume, cereale integrale) pentru preve­ni­rea supraponderalităţii, obezi­tăţii, bolilor cardiovasculare. De asemenea, fibrele alimentare din fructe şi legume ţin în frîu gli­ce­mia. Astfel sînt evitate şocurile insulinice şi este prevenit diabe­tul zaharat. Acest lucru este confirmat şi de dr Gillian McKeith în volumul “Eşti ceea ce mă­nînci”: “Anumite alimente ajută la reglarea nivelului de zahăr din sînge şi temperează pofta de dulciuri. Cerealele integrale şi legumele crude constituie alegeri excelente. Cartofii dulci şi dovlecelul ajută de asemenea la controlarea nevoii de dulciuri, fără să cauzeze o creştere a nivelului de zahăr din sînge, ca produsele pe bază de zahăr”.

Sursa: www.jurnalul.ro
Sursa foto: photobucket

Coca-Cola ... bautura racoritoare sau drog?!

Coca-Cola este cea mai cunoscuta bautura racoritoare de pe glob.

Cand esti nervos, cand ti-e sete, cand vrei ceva dulce, cand vrei sa sarbatoresti, la petreceri, la un pahar de vorba, oriunde si oricand Cola e binevenita. Cu totii stim ca e nociva, dar cu toate astea continuam sa o bem si inca ni se pare “cea mai tare bautura”.

De la medicament la băutură carbogazoasă

Iniţial, Coca-Cola era doar un amestec de lichid de culoarea caramelului combinat cu sifon, folosit ca remediu pentru durerile de cap. În prezent, la fiecare 10 secunde, 126.000 de oameni beau un amestec de-a dreptul efervescent pentru sănătate, alcătuit din acid fosforic, gaz carbonic, zaharuri şi altele, amestec denumit Coca-Cola. Cel mai trist este că majoritatea persoanelor care o consumă sunt conştiente de efectul pe care îl are această băutură, dar continuă să o procure.

"Printre alte substanţe nocive existente în răcoritoarele de tip cola se numără cafeina, în cantitate apreciabilă, aproximativ 300 mg la o doză de cola", atrage atenţia dr. Mencinicopschi. Cafeina este contraindicată pentru copii. "Mulţi uită că doza de cafeină din cola se adaugă la cea ingerată odată cu alte preparate, inclusiv cafea", remarcă directorul ICA. Doza este atât de mare, încât poate provoca dependenţă în timp.

Pe de altă parte, aceste băuturi au şi o cantitate mare de zahăr. Un litru de cola introduce în organism automat şi 100 g de zahăr alb. Excesul de zahăr duce în timp la scăderea secreţiei de insulină şi la apariţia diabetului de tip II.

"O altă problemă o reprezintă variantele - atrage atenţia dr. Mencinicopschi - care conţin edulcoranţi (îndulcitori) intenşi, cum sunt aspartam, acesulfam, ciclamat, zaharină. Toţi aceşti compuşi sunt extrem de nocivi, mai ales dacă sunt combinaţi cu alcool, cum este moda cocktailurilor care conţin alcool şi cola. Metabolizarea alcoolului se înrăutăţeşte extrem de mult şi te îmbeţi de patru ori mai repede decât în mod normal, iar alcoolul devine mult mai neurotoxic".


Stiati ca:

· in multe state din SUA angajatii de la directia de drumuri folosesc CocaCola pentru a elimina sangele de pe sosele din urma unui accident ?

· pentru a desprinde orice fel de hartii, chiar guma sau silicon, lipite pe orice suprafata de sticla, e de ajuns sa puneti peste o carpa umezita cu CocaCola timp de cateva clipe?

· ingredientul activ al bauturii CocaCola este acidul fosforic, care este foarte daunator pentru calciul din oase si reprezinta unul dintre cei mai de seama vinovati de cresterea osteoporozei?

· combinatia acidului fosforic cu zaharul ingreuneaza absorbtia fierului, ceea ce poate provoca anemie si faciliteaza aparitia infectiilor?

· bautura CocaCola contine gaz carbonic care este un ingredient ce provoaca “viciu psihologic”?

· ca să curăţaţi o toaletă, turnaţi în scoica WC-ului o Coca-Cola şi lăsaţi lichidul să stea pentru o oră (astupând în prealabil gaura de evacuare), după care trageţi apa. Se va curăţa în mod impecabil şi va străluci de curăţenie;

· ca să curăţaţi contactele (polii) unei baterii auto de coroziuni vărsaţi peste acestea o Coca-Cola;

· ca să slăbiţi un şurub ruginit (cu piuliţă) puneţi deasupra lui o cârpă înmuiată cu Coca-Cola pentru câteva minute. Petele de rugină, în general, se înlătura dintr-o singură mişcare dacă puneţi peste acestea o cârpă înmuiată în Coca-Cola;

· ca să scoateţi petele de grăsime de pe haine, vărsaţi Coca-Cola peste pată împreună cu detergentul şi apoi frecaţi în mod ciclic. Eficienţa este garantată.

· dacă puneţi o friptură (o bucată de carne) într-un bol cu Coca-Cola, va dispărea după două zile;

· zaharurile pe care organismul nu reuseste sa le digere se transforma in grasime ducand chiar la obezitate?

· un ColaLight nu e rezolvarea? Consumul inlocuitorilor de zahar provoaca leziuni cerebrale, pierderi de memorie, confuzie si pot duce la dezvoltarea bolii Alzheimer.


Ce se intampla cu organismul tau daca bei o Coca-Cola acum?


In primele 10 minute: 10 lingurite de zahar ajung in sistemul digestiv (100% din cantitatea zilnica recomandata). Nu vomiti imediat din cauza cantitatii mari de zahar pentru ca acidul fosforic taie din aroma, lasandu-te s-o pastrezi pe toata…
Dupa 20 de minute: nivelul glicemiei (cantitatea de zahar din sange) creste exagerat cauzand o explozie de insulina (hormon, secretat de insulele lui Langerhans, ce participa la metabolismul glucidelor scazand nivelul glicemiei). Ficatul raspunde prin transformarea in grasime a cat mai mult zahar posibil (este muuuult in acest moment)…
La 40 de minute: cofeina este absorbita complet. Ti se dilata pupilele, creste presiunea sangelui determinand ficatul sa basculeze zahar (in plus) in sange… Receptorii, din creier, pentru adenozina sunt blocati, impiedicand starea de somnolenta.
Dupa 45 de minute: organismul creste sinteza de dopamina stimuland centrii placerii din creier. Este acelasi mecanism de functionare ca si in cazul actiunii heroinei…
La 60 de minute: acidul fosforic leaga calciu, magneziu si zinc la nivelul intestinului subtire determinand o noua accentuare a metabolismului. Urmeaza sa intre in joc si proprietatile diuretice ale cofeinei (te va face sa urinezi). Este evident ca acum vei elimina calciul, magneziul, zincul (care ar fi fost destinat oaselor) impreuna cu sodiu si apa.
Ulterior, pe măsură ce euforia începe să dispară, nivelul glicemiei se va prăbuşi. Vei deveni iritabil şi/sau apatic. Până în acest moment, ai eliminat practic toată cantitatea de apă conţinută în Coca-Cola, dar nu înainte de a o amesteca şi cu nutrienţi valoroşi pe care organismul i-ar fi putut utiliza pentru menţinerea stării de hidratare sau pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor. La interval de câteva ore, toate acestea vor fi urmate de o scădere bruscă a nivelului cafeinei (chiar devreme, până în 2 ore, dacă eşti şi fumător).


Coca-Cola băută zilnic determină un risc de două ori mai mare de insuficienţă renală. Acest avertisment nu vine din partea oricui, ci este demonstrat de un studiu realizat de National Institute of Environmental Health Sciences din Statele Unite. Rezultatele arată că persoanele care beau zilnic două pahare de Coca-Cola şi chiar mai mult au un risc de boală renală de 2,3 ori mai mare, comparativ cu persoanele care n-au făcut dependenţă de această băutură. Principalul suspect? Acidul fosforic, care oferă băuturii aciditate, jucând în acelaşi timp şi rolul de conservant. În cazul celorlalte băuturi carbogazoase care nu conţin această substanţă, producătorii recurg la acidul citric pentru a obţine gustul acid. Or, se ştie că un nivel ridicat de acid fosforic împiedică funcţionarea normală a rinichilor, crescând riscul formării calculilor renali (pietre la rinichi)

Cel mai trist este ca majoritatea celor care consuma Coca-Cola este constienta de efectul pe care il are aceasta bautura, dar continua sa o consume.

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger

Un fluturas .... pe scena vietii! © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO