luni, 29 martie 2010

124 de ani de COCA-COLA


Azi se împlinesc 123 de ani de când a apărut Coca Cola.

Coca-Cola este o băutură răcoritoare produsă de The Coca-Cola Company, făcută din frunze de coca decocainizate. Numele provine de la două din ingrediente: frunzele de coca şi boabele de cola.

Aroma distinctivă de “cola” provine în principal din amestecul de zahăr, ulei de portocală, ulei de lămâie şi vanilie, restul ingredientelor având doar contribuţii minore. Firma producătoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume. În prezent, Coca-Cola este cea mai consumata băutură răcoritoare din lume.

Coca-Cola este un tip de răcoritoare carbogazoasă vândută în magazine, restaurante şi maşini automate de vânzare în mai mult de 200 de ţări. Aceasta este produsă de The Coca-Cola Company şi este adesea menţionată pur şi simplu Coke. Iniţial concepută ca un medicament brevetat, atunci când a fost inventată la sfârşitul secolului 19 de către John Pemberton, Coca-Cola a fost cumpărată de către omul de afaceri Asa Griggs Candler, ale cărui tactici de comercializare au condus Coke la dominaţia pieţei băuturilor răcoritoare în secolul al 20-lea.

Compania produce concentrat, care este apoi vândut la diverşi îmbuteliatori de Coca-Cola licenţiaţi, din întreaga lume. Îmbuteliatorii, care deţin contracte teritoriale exclusive cu societatea, fabrică produsul finit în cutii şi sticle, din concentrat în combinaţie cu apă filtrată şi îndulcitori. Îmbuteliatorii apoi vând, distribuie şi comercializează Coca Cola în cutii şi sticle în magazinele de vânzare cu amănuntul şi prin maşinile automate de vânzare. Coca-Cola Company vinde de asemenea, concentrat pentru vânzări-fântână către marile restaurante şi distribuitorii de servicii alimentare.

Coca-Cola Company a introdus şi prezentat ocazional şi alte băuturi de tip cola sub numele brandului Coke. Cea mai comună dintre acestea este Diet Coke. Cu toate acestea, există şi altele, inclusiv Diet Coke Caffeine-Free, Cherry Coke, Coca-Cola Zero, Vanilla Coke şi ediţiile speciale cu lămâie şi chiar cu cafea.

Coca -cola vanduta initial ca medicament

Prima reţetă Coca-Cola a fost inventată în Columbus, Georgia, de către John Stith Pemberton, iniţial ca un cocawine numit Pemberton’s French Wine Coca în 1885. El se poate să fi fost inspirat de succesul formidabil al cocawine-ului creat de europeanul Angelo Mariani, Vin Mariani. Primele vânzări au fost la Jacob’s Farmacy din Atlanta, Georgia, pe 8 mai, 1886. A fost vândută iniţial ca un medicament brevetat pentru cinci cenţi. Pemberton a susţinut că băutura Coca-Cola a vindecat multe boli, inclusiv dependenţa de morfină, dispepsia, neurastenia, durerile de cap şi impotenţa. Pemberton a publicat prima reclamă pentru băutură pe 29 mai a aceluiaşi an, în Atlanta Journal. În primele opt luni doar nouă băuturi au fost vândute zilnic. În 1888 au existat pe piaţă trei versiuni de Coca-Cola vândute separat de trei firme. Asa Griggs Candler a preluat compania lui Pemberton în 1887 şi a încorporat-o în 1888 în Coca Cola company în 1888. În acelaşi an, din cauza dependenţei de morfină, Pemberton îşi vinde drepturile a doua oară altor patru afacerişti: J.C. Mayfield, A.O. Murphey, C.O. Mullahy şi E.H. Bloodworth. În acelaşi timp, fiul alcoolic al lui Pemberton, Charley Pemberton a început să vândă propria versiune a produsului. Coca-Cola a fost vândută în sticle, pentru prima data pe 12 martie 1894. Cutiile de Coke au apărut pentru prima dată în 1955. Prima îmbuteliere de Coca-Cola a avut loc în Vicksburg, Mississippi, la Biedenharn Candy Company în 1891. Proprietarul acesteia era Joseph A. Biedenharn. Sticlele originale au fost sticlele Biedenharn, foarte diferite de modelul „hobble-skirt” de mai târziu care este acum atât de familiar.

Partea mai putin cunoscuta a brandului

Coca-Cola are un nivel al pH-ului de 3-4, foarte acid. Acest fapt este datorat, în mare parte, acidului fosforic, care este de asemenea responsabil pentru producerea dependenţei. Experimente s-au făcut, spre exemplu punerea unui dinte în Coca-Cola, în suc de portocale şi în alte lichide. După câteva săptămâni, s-a constatat că s-a dizolvat parţial în băutură, aceasta ducând la concluzii despre ce efect ar avea asupra intestinelor sensibile ale corpului. Compania a răspuns acuzaţiilor prin faptul că atunci când se bea, dinţii nu sunt decât puţin timp expuşi acidului din lichid, iar saliva conţine neutralizatori pentru acei acizi. Un zvon a afirmat că dacă e consumat în exces, Coca-Cola poate duce chiar la moarte: nivelul ridicat al dioxidului de carbon din corp ar bloca calea oxigenului, astfel ducând la încetarea activităţii plămânilor, deci moarte, dar compania a negat aceste afirmaţii.

Evolutie spectaculoasa

Coca-Cola a crescut permanent şi la început de mileniu trei produce 40 de miliarde de litri de băutură pe an. În 1886, Coca-Cola se vindea într-o mică farmacie din Atlanta. Acum, în al doilea secol de existenta, Coca-Cola Company vinde aproape 300 de branduri în 200 de ţări. La început vânzările zilnice erau în medie de nouă pahare pe zi. Azi, la fiecare 10 secunde, 126.000 de oameni cumpără un produs Coca-Cola.

Sursa:http://www.stildeviata.net/2009/01/coca-cola-evolutia-unui-brand/

miercuri, 10 martie 2010

Si n-am atins nicio stea

Laura Stoica, un actor mult prea grabit are acum steaua ei …

Au trecut 4 ani de la tragicul accident in care a murit Laura Stoica si Cristian Margescu

Laura Stoica s-a nascut pe 10 octombrie 1967 si, pasionata fiind de muzica, in 1986 a absolvit cursurile de canto clasic, cu profesorul Emil Niculescu, la Scoala Populara de Arta din Targoviste. In perioada anilor 1987-1991, Laura Stoica a participat la toate concursurile muzicale organizate in Romania pentru tinerele talente. In 1990, la Festivalul de la Mamaia, Laura se lansa in lumea muzicala, anul urmator fiind declarata cea mai buna solista pop-rock, iar melodia “Un actor grabit”, de Bogdan Cristinoiu, melodia anului.

Cu o tenacitate impresionanta, Laura s-a impus atat in fata juriilor de specialisti, cat si a iubitorilor de muzica pop. Laura Stoica s-a afirmat ca o vedeta consacrata, o cantareata originala, cu o voce bine formata, cu o interpretare nuantata si cu un joc scenic modern. Un alt pas in cariera ei artistica l-a facut in 1989, cand a devenit solista a teatrului de revista “Toma Caragiu” din Ploiesti, timp de un an. Chiar daca muzica a ramas pe primul loc, Laura a fost atrasa si de teatru, astfel incat in anul 2000 a absolvit Facultatea de Teatru, Sectia Arte, din cadul Universitatii Ecologice din Bucuresti, in clasa Adrianei Popovici, fiind licentiata in Arta-Actorie, Universitatea Ecologica Bucuresti (anii I - II: dr. prof. univ. Adriana Popovici; anii III - IV: profesorii C-tin Codrescu, Vlad Radescu, Doru Ana). Premiile si turneele i-au luminat viata Laurei, aducandu-i acesteia suces atat in tara, cat si in strainatate. Laura a fost cea care a purtat rockul romanesc de-a lungul anilor in alte tari.

Visul de Craciun, spulberat intr-o clipa

Laura Stoica a crezut ani de-a randul ca nu poate avea copii si sfarsise prin a se impaca cu acest gand. Stia ca pentru tot ceea ce ne ofera viata trebuie sa platim un pret si credea ca acesta ar putea fi pretul pe care ea trebuie sa-l plateasca pentru talentul si cariera ei. Sarcina a fost un minunat cadou de Craciun, cel mai frumos dar pe care l-a primit vreodata. Insa nici ea si nici logodnicul ei, Cristian Margescu (n. 1970), baterist in trupa Laurei, nu au vrut sa faca acest anunt pana cand nu au avut certitudinea ca totul decurge normal. “Copilul se va naste in septembrie, iar pana la venirea lui pe lume sunt hotarata sa-mi respect toate angajamentele privind concertele si sa pregatesc un nou album. Este felul in care vreau sa-i urez bun venit primului meu copil”, a marturisit vedeta. Soarta, insa, a avut alte planuri. Pe 9 martie 2006, Laura Stoica si logodnicul ei si-au pierdut viata intr-un accident de circulatie.

Medicii nu au mai putut face nimic

Cei doi se intorceau de la un spectacol pe care il sustinusera la Urziceni. Ei se aflau in masina Laurei, un Renault Clio, care era condusa de logodnicul ei. Luminile Sinestiului anuntau ca trebuie sa reduca viteza – radarul era mereu prezent aici. Dar n-au mai avut timp sa incetineasca: soferul unei Dacii papuc a intrat cu viteza pe contrasens si a izbit violent autoturismul in care se aflau cantareata si logodnicul ei. Laura Stoica a murit pe loc, la fel si soferul vinovat. Impactul a fost groaznic. Renaultul a fost proiectat cam 25 de metri in camp. A fost necesara interventia unui tractor puternic pentru a se ridica mormanul de fiare care devenise masina Laurei. Din primele cercetari, se pare ca soferul ar fi adormit la volan. Desi echipa de descarcerare a ajuns la putin timp dupa eveniment, aceasta nu a mai putut face nimic pentru a le salva viata.

Artista stia sa traiasca clipa

Ii placea sa calatoreasca. A locuit in America timp de trei ani, unde a sustinut mai multe concerte. La New York, unde a stat cel mai mult, a resimtit cu durere profesionalismul de care dau dovada americanii. Artista spunea ca nu exista actor american care sa nu stie sa cante si sa danseze foarte bine, “trebuie sa fii un artist complet, pentru ca e o concurenta acerba”. Laura a mai calatorit in Spania si Kuweit. Avea o colectie de filme si DVD-uri cu concerte ale marilor artisti. A dat o fuga pana la Budapesta pentru o zi, ca sa-l vada pe Peter Gabriel live. Nu oricine ar face asta, insa ea era omul impulsului.

“Festivalul Laura Stoica”, ideea fratelui artistei

Alexandru Stoica, fratele artistei, cel care a avut ideea realizarii albumului post-mortem, a spus ca veniturile obtinute din vanzarea albumului vor fi folosite in organizarea unui festival Laura Stoica. Cele cinci materiale discografice din palmaresul Laurei Stoica vor fi reeditate in curand, a mai spus fratele acesteia. Prima editie a “Festivalului Laura Stoica” va avea loc in perioada 8-9 octombrie, in Capitala, iar premiile vor fi decernate pe 10 octombrie, zi in care interpreta ar fi implinit 40 de ani. Festivalul, care are o singura sectiune, de interpretare, se adreseaza tinerilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 22 de ani care nu au obtinut nici un premiu la un concurs de importanta nationala si care nu au lansat nici un album. Candidatii se vor prezenta in fata juriului de preselectie cu o piesa din repertoriul Laurei Stoica si o alta la alegere. In concurs, ei vor fi acompaniati de Laura Stoica Band si vor canta live. Trofeul Laura Stoica va fi in valoare de 5.000 de euro, in timp ce ocupantii locurilor I, II si III vor primi 2.000, 1.500, respectiv 1.000 de euro, echivalentul in lei, la cursul zilei.

Laura, un actor mult prea grabit

S-au spus multe despre Laura Stoica, insa cel mai important lucru este faptul ca publicul a iubit-o inca de la debutul ei in lumea muzicala, iar vocea ei a cucerit iremediabil atat juriile de specialisti, cat si iubitorii de muzica pop-rock. Cu trecerea timpului, popularitatea si numarul admiratorilor ei au crescut constant. Cea care si-a trait viata ca “un actor grabit” a fost si va ramane prima doamna a rockului romanesc.

Cristi a reaprins focul…

Dupa casatoria esuata cu Florin Ionescu, Laura nu mai credea nici in iubire. Era total lipsita de incredere ca mai poate avea o relatie, dar, cu toate acestea, spunea despre Cristi, logodnicul ei, ca este tot ce si-a dorit. Laura avusese o relatie si cu comentatorul sportiv al TVR, Emil Gradinescu, insa nici aceasta nu a mers.

Discografie:
Un actor grabit – 1992, Focul – 1994, Nici o stea – 1997, Oameni de zapada - 1997, S-a schimbat – 2005, Da Doamne cantec – 2007. Acest album aduna toate piesele consacrate ale cantaretei si a aparut pe 16 ianuarie 2007, fiind editat de fundatia care poarta numele artistei.

Sursa: Gardianul (Patricia Marinescu)

O melodie foarte frumoasa ...



Mai frumoasa -Laura Stoica
Asculta mai multe audio Muzica »

Tu ma vezi
Mai frumoasa decat stiu eu
Ma faci sa simt
Ca sunt centrul lumii eu
Si ma alinti, ma alinti, ma alinti
Cu vorbe dulci
Inima mea nu vrea s-o minti,
Nu vrea s-o minti

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger

Un fluturas .... pe scena vietii! © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO