marți, 19 ianuarie 2010

Romania, nr. 1 in Europa la cazurile de hepatita C


Romania ocupa locul 1 in Europa ca numar total de cazuri de hepatita C, conform datelor de prevalenta ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, si locul 4 ca rata a mortalitatii provocate de afectiunile hepatice

"Studiile epidemiologice derulate in Romania au dovedit ca rata prevalentei hepatitei virale C este mult mai mare in tara noastra, comparativ cu ratele inregistrate in tarile Uniunii Europene", a declarat, marti, prof. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului sanatatii, intr-o conferinta de presa prilejuita de Ziua Mondiala a Hepatitei. Acesta a adaugat ca datele de prevalenta din studiile locale arata ca aceasta este cuprinsa, in Romania, intre 3,23% si 4,9% din populatie, comparativ cu 0,5% - 1% - media europeana.

Ce este Hepatita C?

Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de un virus de tip ARN ce este transmis in principal prin sange in timpul transuziilor, al utilizarii drogurilor injectate si uneori prin contact sexual neprotejat. Exista 6 tipuri de genotipuri ale virusului hepatic C identificati pana in prezent, cel mai frecvent fiind genotipul 1.

Virusul hepatic C poate cauza atat forma acuta, cat si pe cea cronica a hepatitei, si e cea mai frecventa forma de hepatita dupa cele A si B. Spre deosebire de virusul hepatic B, virusul C produce afectiune cronica intr-un procent mult mai mare: 80% dintre adultii infectati cu virusul hepatic C vor produce o afectiune cronica (comparativ cu doar 5-10% dintre cei infectati cu virusul B).

Forma acuta a hepatitei C se refera la primele 6 luni de la infectarea cu VHC. Interesant este ca mai putin de o treime dintre pacientii infectati experimenteaza simptome nespecifice precum inapetenta, oboseala, durere abdominala, icter si simptome pseudo-gripale, simptome care rareori conduc la o diagnosticare corecta cu hepatita C. Persistenta VHC pe o perioada mai lunga de 6 luni, implica o afectiune hepatica cronica. Ca si faza acuta, faza cronica este de asemenea asimptomatica, boala fiind de cele mai multe ori descoperita accidental.

Grupurile cu cel mai mare risc de dobandire a hepatitei C sunt:
- persoanele care au facut o transfuzie inaintea anului 1992, cand au fost introduse testele de screening foarte sensibile
- persoanele expuse frecvent la produse de sange
- personalul medical care se poate intepa cu ace infectate
- consumatorii de droguri intravenoase, incluzandu-i pe cei care au consumat droguri cu multi ani in urma
- sugarii nascuti din mame infectate cu HCV.
Persoanele expuse frecvent la produse de sange includ:
- pacientii cu hemofilie (o boala de sange care necesita transfuzii repetate)
- pacientii cu transplante de organe
- pacientii cu insuficienta renala cronica (dializati)
- pacientii cu cancer, care necesita chimioterapie.
Alte grupuri care par sa aiba un risc relativ crescut pentru hepatita C sunt:
- persoanele cu comportamente sexuale cu risc crescut, parteneri multiplii si boli transmisibile sexual
- persoanele care abuzeaza de cocaina, in particular prin administrare intranazala, folosind instrumente deja folosite de altii.

Simptome

Ca si hepatita B, infectia hepatica cu virus C nu prezinta de obicei simptome specifice. Foarte putini pacienti manifesta simptome pseudo-gripale asociate cu pierderea in greutate, oboseala, dureri musculate, iritabilitate, greata, anorexie si icter in faza activa a hepatitei C (aceasta apare intre 2-26 saptamani de la infectare).

Nu degeaba suntem nr. 1 in Europa. La noi posibilitatea de a te infecta cu acest virus in cabinete de stomatologie, manichiura, etc. este foarte mare.

Seja o primeiro a comentar

Trimiteți un comentariu

Părerea ta este importantă pentru mine ....

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger

Un fluturas .... pe scena vietii! © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO