marți, 19 ianuarie 2010

Cum schimba pictogramele de pe pachetele de tigari comportamentului fumatorilor?

Avertismentele combinate de pe pachetele de tigari au determinat mai multi fumatori sa-si modifice modul de a fuma in incercarea de a diminua efectele asupra organismului, comparativ cu avertismentele-text, arata un studiu realizat de Institutul Marius Nasta, cu sprijinul Ministerului Sanatatii.

Potrivit Potrivit NewsIn, Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, marcată duminică, 31 mai, printr-o serie de manifestări în întreaga lume, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra importanţei modului în care sunt inscripţionate pachetele cu produse din tutun.

La 1 iulie 2008, Romania a introdus masura de inscriptionare cu avertismente combinate pe pachetele de tigarete comercializate. Acestea sunt formate din avertismentul aditional deja existent pe pachete din 31 decembrie 2006 si o imagine sau un text („pictograma") relevant.
Avertismentele au fost realizate de catre Comisia Europeană care a făcut şi selecţia imaginilor, astfel încât în Statele Membre sunt utilizate aceleaşi imagini. Din 1 iulie 2009, toate pachetele de tutun (deci nu numai ţigaretele) trebuie să fie inscripţionate cu avertismente combinate. La această dată expiră perioada de „graţie” acordată pentru epuizarea stocurilor.

La aproape un an de la introducerea masurii de inscriptionare a produselor din tutun cu „pictograme", in Romania s-a inregistrat un impact favorabil asupra schimbarii atitudinii si comportamentului fumatorilor, potrivit specialistilor. De asemenea, avertismentele combinate au condus la o mai buna informare a consumatorilor despre efectele fumatului.

Astfel, cei intervievati afirma ca au stins tigara mai repede (16,4% fata de 13,1%), au amanat fumatul (10,7% fata de 7,7%) sau au schimbat marca de tigari cu una „mai usoara" (24,4% fata de 21,6%). Desi, din punct de vedere al scaderii riscurilor pentru sanatate, modificarea modului de a fuma nu este eficienta, ea este un indicator al schimbarii atitudinii fumatorului: constientizeaza riscurile dar inca nu se simte pregatit sa faca pasul final.

O explicatie a acestor transformari este oferita tot de analiza impactului pictogramelor: fumatorii cunosc mai bine si mai complet efectele fumatului iar vederea pachetului de tigari nu mai provoaca placere ci genereaza o reactie emotionala negativa puternica: dezgust, scarba pentru 35,1% dintre respondenti; teama, frica pentru 30,6% dintre fumatori.

Potrivit studiului, exista si persoane care afirma ca nu sunt influentate de existenta imaginilor pe pachetele de tigari (42,7%). Ele folosesc tot felul de „tertipuri" pentru a diminua impactul emotional al imaginilor si a reusi astfel sa evite confruntarea cu realitatea: nu privesc pachetul inscriptionat cu imagini atunci cand iau o tigara (21,8% versus 12,6% cand erau doar texte) ori il acopera (23,6% versus 4,7% care faceau acest gest cu pachetele inscriptionate doar cu text), sau chiar cer vanzatorului un pachet de tigari cu o anumita imagine (16% fata de doar 2% care solicitau un anume text). Desi folosirea tabacherei este frecvent relatata de mass media ca o metoda folosita de fumatori pentru a ascunde imaginile, totusi doar 9,3% dintre respondenti afirma ca o practica.

Specialistii considera ca toate aceste gesturi de evitare tradeaza faptul ca avertismentele combinate le provoaca o reactie emotionala negativa pe care nu o pot gestiona in alt mod decat evitand contactul vizual cu imaginile, deoarece inca nu sunt pregatite pentru pasul final - abandonarea fumatului.

Renuntarea precoce la fumat poate salva, intr-adevar, viata. Fumatorul care renunta la tutun inainte de varsta de 30 de ani are aceeasi speranta de viata ca si cand nu ar fi fumat. Cu cat amana momentul abandonarii fumatului, cu atat durata vietii se scurteaza iar calitatea vietii scade, prin aparitia diverselor afectiuni induse de substantele toxice din fumul de tutun. Se estimeaza ca fiecare 10 ani de intarziere a renuntarii la fumat dupa varsta de 35 de ani determina o pierdere de aproximativ 3 ani de viata.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in regiunea Europa, fumatul este principala cauza de mortalitate prematura in randul adultilor, la fiecare 6 secunde, un om moare din cauza tutunului.

In ceea ce privesc actiunile autoritatilor sanitare la nivel national, Ministerul Sanatatii a anuntat ca isi propune actiuni de informare asupra consecintelor fumatului in timpul sarcinii - activ si pasiv . Desi sprijinul farmacologic este extrem de limitat, totusi femeile gravide care doresc sa renunte la fumat se pot adresa cabinetelor de consiliere pentru a primi un ajutor profesionist. De asemenea, i ntrucat o parte dintre fumatori nu poate renunta la tutun datorita acuzelor severe de sevraj de nicotina, ministerul a hotarat continuarea Programului „Stop Fumat" prin care se asigura gratuit consilierea si tratamentul recomandat de OMS pentru renuntarea la fumat. In plus, in cursul acestui an se va desfasura un studiu ce va evalua impactul avertismentelor de pe pachetele de tutun asupra copiilor si adolescentilor
Prima tara din Europa care a introdus pictogramele de avertisment pe pachetele de tigari este Belgia. In lume, reglementarea a aparut, pentru prima data, in Canada. In Romania, 33.000 de persoane mor, anual, din cauza bolilor provocate de fumat. Peste 70 la suta dintre acestia au varste intre 35 si 69 de ani. Potrivit statisticilor, fumatorii care mor prematur ar mai fi putut trai, in medie, inca 21 de ani, daca nu fumau. Cele mai frecvente cauze de mortalitate a fumatorilor din Romania sunt bolile cardiovasculare, cancerul si afectiunile aparatului respirator.

Sursa poza: www.9am.ro

Seja o primeiro a comentar

Trimiteți un comentariu

Părerea ta este importantă pentru mine ....

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger

Un fluturas .... pe scena vietii! © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO