marți, 19 ianuarie 2010

Coca-Cola ... bautura racoritoare sau drog?!

Coca-Cola este cea mai cunoscuta bautura racoritoare de pe glob.

Cand esti nervos, cand ti-e sete, cand vrei ceva dulce, cand vrei sa sarbatoresti, la petreceri, la un pahar de vorba, oriunde si oricand Cola e binevenita. Cu totii stim ca e nociva, dar cu toate astea continuam sa o bem si inca ni se pare “cea mai tare bautura”.

De la medicament la băutură carbogazoasă

Iniţial, Coca-Cola era doar un amestec de lichid de culoarea caramelului combinat cu sifon, folosit ca remediu pentru durerile de cap. În prezent, la fiecare 10 secunde, 126.000 de oameni beau un amestec de-a dreptul efervescent pentru sănătate, alcătuit din acid fosforic, gaz carbonic, zaharuri şi altele, amestec denumit Coca-Cola. Cel mai trist este că majoritatea persoanelor care o consumă sunt conştiente de efectul pe care îl are această băutură, dar continuă să o procure.

"Printre alte substanţe nocive existente în răcoritoarele de tip cola se numără cafeina, în cantitate apreciabilă, aproximativ 300 mg la o doză de cola", atrage atenţia dr. Mencinicopschi. Cafeina este contraindicată pentru copii. "Mulţi uită că doza de cafeină din cola se adaugă la cea ingerată odată cu alte preparate, inclusiv cafea", remarcă directorul ICA. Doza este atât de mare, încât poate provoca dependenţă în timp.

Pe de altă parte, aceste băuturi au şi o cantitate mare de zahăr. Un litru de cola introduce în organism automat şi 100 g de zahăr alb. Excesul de zahăr duce în timp la scăderea secreţiei de insulină şi la apariţia diabetului de tip II.

"O altă problemă o reprezintă variantele - atrage atenţia dr. Mencinicopschi - care conţin edulcoranţi (îndulcitori) intenşi, cum sunt aspartam, acesulfam, ciclamat, zaharină. Toţi aceşti compuşi sunt extrem de nocivi, mai ales dacă sunt combinaţi cu alcool, cum este moda cocktailurilor care conţin alcool şi cola. Metabolizarea alcoolului se înrăutăţeşte extrem de mult şi te îmbeţi de patru ori mai repede decât în mod normal, iar alcoolul devine mult mai neurotoxic".


Stiati ca:

· in multe state din SUA angajatii de la directia de drumuri folosesc CocaCola pentru a elimina sangele de pe sosele din urma unui accident ?

· pentru a desprinde orice fel de hartii, chiar guma sau silicon, lipite pe orice suprafata de sticla, e de ajuns sa puneti peste o carpa umezita cu CocaCola timp de cateva clipe?

· ingredientul activ al bauturii CocaCola este acidul fosforic, care este foarte daunator pentru calciul din oase si reprezinta unul dintre cei mai de seama vinovati de cresterea osteoporozei?

· combinatia acidului fosforic cu zaharul ingreuneaza absorbtia fierului, ceea ce poate provoca anemie si faciliteaza aparitia infectiilor?

· bautura CocaCola contine gaz carbonic care este un ingredient ce provoaca “viciu psihologic”?

· ca să curăţaţi o toaletă, turnaţi în scoica WC-ului o Coca-Cola şi lăsaţi lichidul să stea pentru o oră (astupând în prealabil gaura de evacuare), după care trageţi apa. Se va curăţa în mod impecabil şi va străluci de curăţenie;

· ca să curăţaţi contactele (polii) unei baterii auto de coroziuni vărsaţi peste acestea o Coca-Cola;

· ca să slăbiţi un şurub ruginit (cu piuliţă) puneţi deasupra lui o cârpă înmuiată cu Coca-Cola pentru câteva minute. Petele de rugină, în general, se înlătura dintr-o singură mişcare dacă puneţi peste acestea o cârpă înmuiată în Coca-Cola;

· ca să scoateţi petele de grăsime de pe haine, vărsaţi Coca-Cola peste pată împreună cu detergentul şi apoi frecaţi în mod ciclic. Eficienţa este garantată.

· dacă puneţi o friptură (o bucată de carne) într-un bol cu Coca-Cola, va dispărea după două zile;

· zaharurile pe care organismul nu reuseste sa le digere se transforma in grasime ducand chiar la obezitate?

· un ColaLight nu e rezolvarea? Consumul inlocuitorilor de zahar provoaca leziuni cerebrale, pierderi de memorie, confuzie si pot duce la dezvoltarea bolii Alzheimer.


Ce se intampla cu organismul tau daca bei o Coca-Cola acum?


In primele 10 minute: 10 lingurite de zahar ajung in sistemul digestiv (100% din cantitatea zilnica recomandata). Nu vomiti imediat din cauza cantitatii mari de zahar pentru ca acidul fosforic taie din aroma, lasandu-te s-o pastrezi pe toata…
Dupa 20 de minute: nivelul glicemiei (cantitatea de zahar din sange) creste exagerat cauzand o explozie de insulina (hormon, secretat de insulele lui Langerhans, ce participa la metabolismul glucidelor scazand nivelul glicemiei). Ficatul raspunde prin transformarea in grasime a cat mai mult zahar posibil (este muuuult in acest moment)…
La 40 de minute: cofeina este absorbita complet. Ti se dilata pupilele, creste presiunea sangelui determinand ficatul sa basculeze zahar (in plus) in sange… Receptorii, din creier, pentru adenozina sunt blocati, impiedicand starea de somnolenta.
Dupa 45 de minute: organismul creste sinteza de dopamina stimuland centrii placerii din creier. Este acelasi mecanism de functionare ca si in cazul actiunii heroinei…
La 60 de minute: acidul fosforic leaga calciu, magneziu si zinc la nivelul intestinului subtire determinand o noua accentuare a metabolismului. Urmeaza sa intre in joc si proprietatile diuretice ale cofeinei (te va face sa urinezi). Este evident ca acum vei elimina calciul, magneziul, zincul (care ar fi fost destinat oaselor) impreuna cu sodiu si apa.
Ulterior, pe măsură ce euforia începe să dispară, nivelul glicemiei se va prăbuşi. Vei deveni iritabil şi/sau apatic. Până în acest moment, ai eliminat practic toată cantitatea de apă conţinută în Coca-Cola, dar nu înainte de a o amesteca şi cu nutrienţi valoroşi pe care organismul i-ar fi putut utiliza pentru menţinerea stării de hidratare sau pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor. La interval de câteva ore, toate acestea vor fi urmate de o scădere bruscă a nivelului cafeinei (chiar devreme, până în 2 ore, dacă eşti şi fumător).


Coca-Cola băută zilnic determină un risc de două ori mai mare de insuficienţă renală. Acest avertisment nu vine din partea oricui, ci este demonstrat de un studiu realizat de National Institute of Environmental Health Sciences din Statele Unite. Rezultatele arată că persoanele care beau zilnic două pahare de Coca-Cola şi chiar mai mult au un risc de boală renală de 2,3 ori mai mare, comparativ cu persoanele care n-au făcut dependenţă de această băutură. Principalul suspect? Acidul fosforic, care oferă băuturii aciditate, jucând în acelaşi timp şi rolul de conservant. În cazul celorlalte băuturi carbogazoase care nu conţin această substanţă, producătorii recurg la acidul citric pentru a obţine gustul acid. Or, se ştie că un nivel ridicat de acid fosforic împiedică funcţionarea normală a rinichilor, crescând riscul formării calculilor renali (pietre la rinichi)

Cel mai trist este ca majoritatea celor care consuma Coca-Cola este constienta de efectul pe care il are aceasta bautura, dar continua sa o consume.

1 Comentário:

Anonim spunea...

O droaie de tampenii. Urban legends de senzatie.

Trimiteți un comentariu

Părerea ta este importantă pentru mine ....

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger

Un fluturas .... pe scena vietii! © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO