marți, 19 ianuarie 2010

Ce ascunde pofta de dulce?!

În spatele poftei exagerate de dulciuri se poate ascunde o lipsă de magne­ziu sau de crom. În acelaşi timp, dorinţa nestăpînită de dulce poate fi semnalul unor tulburări metabolice, premergătoare diabetului.


Pofta de dulce este normală atît la copii, cît şi la adulţi. Dar pînă la un punct. În condiţiile unei diete echilibrate, nu-i nici o problemă dacă mîncăm o bomboană sau un pătrat de ciocolată. Trebuie să ne alarmăm atunci cînd nu ne putem abţine şi devorăm o pungă întreagă de bomboane, o tabletă de ciocolată. În spatele poftei excesive de dulciuri se pot ascunde carenţele de magneziu sau crom, atrag atenţia nutriţioniştii. În asemenea situaţii, cel mai bine este să înlocuim dulciurile cu fructe crude şi să luăm nişte suplimente cu magneziu şi crom. “Tendinţa de a consuma dulciuri în exces este una dintre manifestările stresului cronic. Suplimentarea dietei cu magneziu din cereale integrale, banane, nuci rezolvă stările de stres. În ceea ce priveşte cromul, acesta contribuie la transferul glucozei din sînge în celule şi este folosit în procesele energetice la sintetizarea carbohidraţilor. Persoanele care au deficit de crom sînt mai expuse riscului de a dezvolta rezistenţă la insulină, hipoglicemie sau hiperglicemie”, atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Dacă abuzăm de dulciuri în mod frecvent, intrăm într-un cerc vicios care înseamnă probleme pancreatice, dezvoltarea rezistenţei la glucoză, diabet de tip II, supraponderalitate, obezitate.
ATENŢIE! La unele persoane, pofta de a mînca o bomboană sau o prăjitură apare imediat ce s-au ridicat de la masă. Potrivit nu­tri­ţi­o­niştilor, vinovat este excesul de carbohidraţi rafinaţi (pîine albă, spa­ghete). Pîinea albă, spaghetele au un index glicemic ridicat, ceea ce induce formarea unui nivel ridicat de insulină. În acest context, insulina neconsumată după masă întreţine apetitul pentru dulce. Specialistul nostru ne avertizează să nu ne păcălim pofta de dulce cu produse cu îndulcitori artificiali, gîndindu-ne că astfel consumăm mai puţine calorii. Consumînd produse cu îndulcitori, organismul nu mai are sursa de energie cu care s-a obişnuit. După ce simte că a primit o substanţă dulce, organismul se aşteaptă să primească şi caloriile respective şi nu le primeşte, ceea ce provoacă stres metabolic.

Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm carbohidraţi cu asi­milare lentă (fructe, legume, cereale integrale) pentru preve­ni­rea supraponderalităţii, obezi­tăţii, bolilor cardiovasculare. De asemenea, fibrele alimentare din fructe şi legume ţin în frîu gli­ce­mia. Astfel sînt evitate şocurile insulinice şi este prevenit diabe­tul zaharat. Acest lucru este confirmat şi de dr Gillian McKeith în volumul “Eşti ceea ce mă­nînci”: “Anumite alimente ajută la reglarea nivelului de zahăr din sînge şi temperează pofta de dulciuri. Cerealele integrale şi legumele crude constituie alegeri excelente. Cartofii dulci şi dovlecelul ajută de asemenea la controlarea nevoii de dulciuri, fără să cauzeze o creştere a nivelului de zahăr din sînge, ca produsele pe bază de zahăr”.

Sursa: www.jurnalul.ro
Sursa foto: photobucket

1 Comentário:

Fluturas spunea...

Anne spunea...

Hai ca e bine sa papam ceva dulce uneori, si cu..si fara pofta merge :)

9 iunie 2009, 14:46
Blogger Diana spunea...

Eu sunt de-a dreptul dependenta de dulciuri, mi se scurg ochii tot timpul dupa torturi, tarte sau prajituri!
De multe ori stau si ma gandesc sau imi imaginez o prajitura siropoasa cu frisca naturala si imi vine sa ma sui pe pereti de pofta! :)

9 iunie 2009, 16:09
Anonim Anonim spunea...

Vin si eu sa va spun ca-mi plac dulciurile!!!!! Desi consum tot mai putine,nu voi renunta de tot la ele! Intr-adevar,sunt foarte folositoare comprimatele de magneziu dar nu se compara cu o ciocolata buna(consumata cu moderatie!)!!! Este una dintre micile placeri!
Multumim frumos pt atentionari!
L'automne

9 iunie 2009, 20:30
Blogger adriana spunea...

cioc, cioc...am intrat sa-ti transmit leapsa...tu cum ti-ai intalnit perechea?

10 iunie 2009, 08:26
Blogger Fluturaş spunea...

@ Anne, bine zici ... :)

@ Diana, si eu sunt dependenta de dulciuri. Nu stiu daca e zi lasata de Dumnezeu pe pamant fara sa nu mananc ceva dulce (in afara zilelor de post negru). :)

@ L'automne, adevar graiesti! E mica noastra placere ... :)

@ Adriana, multumesc pentru leapsa. Am vazut-o ... si am sa postez cat de curand povestea noastra. :)

Trimiteți un comentariu

Părerea ta este importantă pentru mine ....

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger

Un fluturas .... pe scena vietii! © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO