marți, 19 ianuarie 2010

"Binecuvântată fii, închisoare!"


Filmul, bazat pe fapte reale, ne poartă în România sfârşitului anilor 1940 şi începutul anilor 1950, unde regimul la putere începe prigoana împotriva propriului neam şi propriei credinţe. Nicoleta, o tânără intelectuală este arestată. Vina sa este dublă: ea face parte dintr-un partid politic de opoziţie şi este nepoata pe linie materna a lui Iuliu Maniu. În primele trei luni de anchetă şi de izolare ea trăieşte o experienţă spirituală deosebită. Supusă la interminabile interogatorii, presată de acuzaţii false, cerându-i-se declaraţii mincinoase care ar fi putut pune în primejdie libertatea altora, bătută, torturată până la limita extremă a puterii sale de suportare, ea rămâne neclintită în faţa călăilor săi. Rugăciunile, refugiul în lumea ei interioară o ajută.

Filmul este ecranizarea scrierii, cu caracter autobiografic, a scriitoarei Nicole Valéry-Grossu "Bénie sois-tu, prison".

Regizorul Nicolae Margineanu a realizat acest film ca o "datorie morala", deoarece tatal sau, psihologul Nicolae Margineanu, a fost inchis de comunisti 16 ani ca detinut politic.

"Binecuvântata fii, închisoare" a fost o datorie morala, un film închinat acestor oameni care au suferit atât de mult. Ma bucur ca am reusit sa-l fac si îl consider filmul cel mai important din cariera mea" (Nicolae Margineanu).

Seja o primeiro a comentar

Trimiteți un comentariu

Părerea ta este importantă pentru mine ....

Related Posts with Thumbnails
Powered By Blogger

Un fluturas .... pe scena vietii! © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO